Add meg a keresendő szót, kifejezést!

A szegény leány, a varrás, és a Macskacicó

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer Tiszán innen, Dunán túl, de még az Ópereciás-tengeren is túl, ahol  a bolhára rézpatkót vernek, egy szegény ember, meg a felesége.

Volt nekik egy csodaszép, ügyes kezű leányuk, akit nagy szeretetben nevelgették, óvták féltették a széltől is, naptól is.
Úgy gondolták az ő leányuk bizony ne dolgozzon éjt nappallá téve, ahogy ők tették egész életükben.

Hírül vették aztán, hogy a király a fiainak mátkát keres. Nem akármilyen feleséget keres a fiainak, hanem olyat, aki tud valami csudálatos dolgot, amivel lenyűgözi a királyt, s a fiait is.

varrás

Összedugta a fejét a szegény ember, meg  a felesége, bizony az ő lányuk lenne  az egyik királyfi legjobb felesége, de hát úgy óvták eddig, semmilyen csudálatos, és lenyűgöző tudománya nem volt.
Belátta a szegény ember és a felesége, hogy a leányukat el kell engedniük, hogy szerencsét próbáljon, tanuljon, okosodjon, és amikor visszatér majd a hosszú útról, minden bizonnyal feleségül veszi a királyfi!

Odaadták a leánynak az Üküknagymamától örökölt varázslatosan elnyűhetetlen tarisznyát, amelybe  a hamubasült pogácsát rejtették, és útjára engedték a szépséges lányukat.

A leány nem tudta merre induljon, nagy szomorúan ment, mendegélt. Egyszercsak utána szólt egy különös, ágas-bogas fa.

varrótanfolyam


- Ó, Te leány! tudom mi a bajod, egyet se búsulj, csak menj tovább ezen az úton 7 napon, és 7 éjszakán át. Akkor egy erdőhöz érsz, ott megtalálod amit keresel!

Ment a leány, ment mendegélt 7 napon és 7 éjszakán át, amíg egy félelmetesen nagy erdőhöz ért.
Félt bemenni az erdőbe, de erőt vett magán, mert a legkisebb királyfi járt az eszébe, aki legjobban tetszett neki a király fiai közül.

Amikor éjszaka álomra hajtotta volna levél ágyán  a fejét, egyszercsak nyávogást hallott!
Ott ült Macskacicó, és elégedetten mosolygott.

varrás kezdőknek

- Tudom leányom mi  a Te bajod, egyet se búsulj, elmondom mit kell tenned. Egy évig nálam laksz majd, és én megtanítalak  a varrás minden rejtelmes fogására, megmutatom a ruha készítés minden fortélyát.  Cserébe engem szolgálsz 1 éven át. Ha letöltötted az 1 évet, kapsz tőlem egy vég álomszép anyagot, és abból olyan ruhát készítesz a királyfinak, hogy szeme-szája eláll a nagy csodálkozástól.

A leány kapott a Macskacicótól egy tűt, és egy éven át szorgalmasan tanult varrni, és szolgálta a Macskacicót.

varrás
Amikor lejárt az 1 év elbúcsúzott a Macskacicótól, az pedig ahogy ígérte, adott neki egy vég álomszép anyagot, amellyel visszatért a szüleihez.
Megtudta, hogy a két nagyobb királyfi már talált magának feleséget, de a legkisebbet még egyetlen leány sem tudta lenyűgözni.

Megvarrta a leány a tűjével az álomszép anyagból a ruhát. Magának is készített egy csinosat, vállára vette az Üküknagymama elnyűhetetlen tarisznyáját, és elment a királyi várba.

Amikor a legkisebb királyfi magára öltötte a ruhát, amit a leány készített, szeme-szája tátva maradt a nagy csudálkozástól, olyan jól állt rajta, mintha ráöntötték volna.
A király szeme is kikerekedett, hogy milyen csodálatos ruhát varrt a leány.

varrás kezdőknek

A leány persze magának is varrt egy szépséges ruhát, amely kiemelte az alakját, megmutatta az előnyös oldalát, így a legkisebb királyfinak azonnal megakadt rajta  aszeme, és hamarosan belé is szeretett.
Látva a király milyen csodálatos, és lenyűgöző dolgot tud a leány, azonnal áldását adta az esküvőre, és nekik adta még fele királyságát is.

varrás

Hetedhét országra szóló lakodalmat csaptak, s máig is boldogan élnek, ha még meg nem haltak!

Az ő országukban azóta is minden leány megtanul varrni, és ez az ország azóta arról híres, milyen szépen öltöznek a leányok!
Amikor a Macskacicó megöregedett, és már nem bírta a sok leányt tanítani, létrehozta a Varróházat, azóta is oktatják  a lányokat, asszonyokat, hogy csodálatos, és különleges dolgokat tudjanak alkotni nap, mint nap..

Ha nem kellene indulnom nekem is, a leányokat tanítani, az én mesém is tovább tartott volna. :)

A lányok, és asszonyok, ilyen és ehhez hasonló ruhákat varrnak nap, mint nap a Varróház tanműhelyeiben:
Nagyításhoz kattints a képre:

varrótanfolyam
Ha szeretnél Te is megtanulni varrni, akkor kattints erre a linkre, és nézd meg, milyen helyszínekre kell vándorolnod az elnyűhetetlen tarisznyával, és hamubasült pogácsával felszerelkezve:

https://www.varrohaz.hu/varrotanfolyam/

Várunk nagy szeretettel!

Ha kérdésed van hívd Király Angélát a 06/70-633-99-31-es telefonszámon, vagy írj az ugyfelszolgalat@varrohaz.hu e-mail címre.


Majoros Zsuzsa
Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
Nincs hozzászólás..
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben