Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Kétoldalas ragasztófólia (vliesofix) használata applikáláskor


Nagyításhoz kattints ide!

(A nagyításhoz kattints ide!)

A patchwork-höz gyakran használt ragasztófólia tulajdonságai:

- A hőre lágyuló ragasztófólia egy hordozópapírra van rádolgozva.
- A papírra rajzohatjuk fel a mintázatot.
- Vasalással rögzítjük az alapanyaghoz.
- Applikációhoz, különleges ragasztásos technikákhoz ajánlott.

patchwork kezdőknek

Hozzávalók applikáláshoz:

- ragasztófólia
- textilek
- ceruza
- olló
- vasaló
- cérna, varrógép
- minta

A felsorolt anyagok és eszközök mindegyike megvásárolható a Meseboltban (www.mesebolt.com).

1. A minta átmásolása a vliesofixre:

Első lépésként kiválasztjuk a megvarrandó mintát.
(Én rajzoltam egy virágos mintát, majd megterveztem a színezést.)

Majd a fóliát a papíros felével felfelé (a ragasztós felével lefelé) ráfektetjük. Körberajzoljuk a mintát. Minden elemet úgy rajzolunk körbe, hogy köztük legyen 2-3 mm hézag.

Igyekezzünk azokat a mintákat egymás mellé rajzolni, amelyeket egy anyagból szeretnénk kivágni, azért, mert akkor nem kell annyit vágnunk vasalás előtt. Ha sok egyforma elemünk van, érdemes a terven beszámozni.

Felrajzoláskor ügyelnünk kell arra, hogy a mintánk tükörképét kapjuk, ha ezt a módszert használjuk. Tehát vagy előtte tükrözzük valamilyen módszerrel (pl. számítógép), vagy pl. ablakon keresztül rajzoljuk úgy, hogy a mintát megfordítjuk.

2. A Vliesofix felvasalása az anyagra:

A jelöléseknek megfelelően felfektetjük a ragasztós darabokat anyag fonák oldalára ragasztófóliával lefelé. Itt is ügyeljünk arra, hogy a mintaelemek között megmaradjon a 2-3 mm.

Ezután közepesen erős vasalóval (ne maximumon semmiképp, mert összeugrik a ragasztó) rávasaljuk az anyagra a fóliát, még mindig papírral együtt. Ekkor így néz ki:

3. A minta körbevágása:

Ha kihűlt, pontosan a jelöléseknek megfelelően körbevágjuk a papírt és az anyagot együtt. Ekkor szabjuk pontosan le az elemeket, azért kellett köztük hézagot hagyni, hogy az elemek szélén is rajta legyen a ragasztó.

A kivágott minták:

Ezután lehúzzuk róluk a papírt. Látható lesz, hogy a ragasztófólia átkerült az anyag fonákjára.

4. A minta felhelyezése,felvasalása:

A tervnek megfelelően felhelyezzük az alapra a kivágott elemeket. Ügyelünk arra, hogy az egymáson elhelyezkedő vagy egymást fedő elemek jól kerüljenek fel.
Én egy kicsit változtattam az eredeti elképzelésemen, hiszen ekkor láttam, hogy nem volt teljesen jó a terv színezése.

Ha kész, felvasaljuk az elemeket. Ha nem túl bonyolult az ábra, vasalhatjuk egyszerre az elemeket, de ha fennáll a veszélye annak, hogy elcsúszhatnak egymáshoz képest, akkor mindenképp egyesével vasaljuk fel azokat. Ekkor ügyeljünk arra, hogy az egymást fedő elemek jó sorrendben kerüljenek fel.

5. Az elemek rögzítése:

A tervnek megfelelően körbevarrjuk géppel az elemeket. A varrattípus legtöbb esetben sűrű, nem túl széles cikcakk, de választhatunk valami különleges tűzésfajtát is (hullám, tyúkláb, pelenka), hiszen a ragasztófólia gondoskodik a szélek tartós rögzítéséről, nem kell félnünk, hogy a mintánk széle felfoszlik, ha nem fedjük le teljesen a varrattal.

Én egy lépésben végeztem el az összes elem letűzését, mivel nem volt semmi bonyolultabb elhelyezkedés a terven.
De ha pl. egy Napkalapos Zsuzsit szeretnénk applikálni, ahol sok az egymást fedő elem, érdemes a legalsó elemet körbevarrni, mielőtt az azt takaró elemet felvasaljuk rá. Így a varratvégek is szépen takarva lesznek.

Ami mindenképp nagyon fontos, hogy a tűzés után vasaljuk meg a színéről a munkánkat, lehetőleg gőzvasalóval ekkor szépen kisimítja a varrás okozta ráncokat.
Itt látható a munkám tűzés után, vasalás előtt:

és itt vasalás után:

Ugye? Nemcsak nekünk jó néha egy kis ránctalanítás. :)

Láthatjátok, hogy milyen nagy segítség applikáláskor a ragasztófólia alkalmazása, de másra is használhatjuk ezt a segédanyagot.
Ha például valamilyen mobil díszt szeretnénk textilből készíteni, kivághatunk két egyforma formát textilből, majd a kettőt összefordítva fonák oldalukkal, közé ragarasztófóliát téve összeragaszthatjuk. Ha előtte egy félbehajtott zsinórt belefogunk, máris kész a fellógatható, mindkét oldalán textilből álló dísz. A ragasztó nemcsak összetartja a rétegeket, de meg is keményíti annyira, hogy a díszünknek jó tartása legyen.

Jó munkát, kellemes applikálást!

Készítette:
Kacsuk Éva

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
3. Majoros Zsuzsa
2015-03-09
Nusi, ezzel a kétoldalú ragasztóval nem lesz gond. Hõre ugyan meglágyul a ragasztó, de amikor kihûl, megszilárdul az egyáltalán nem ragad, vagy okoz problémát a varrógépnek. Marcsi, örülök, hogy tetszett.
2. Marcsi
2015-03-08
Köszönöm szépen, nagyon ügyesen, érthetõen van leírva, illusztrálva, így bízom benne, hogy még én is megtudom csinálni, illetve mindenképp megpróbálom elkészíteni valami kis egyszerû képet. Legalább olyan jól van leírva, mint Majoros Zsuzsa szokta, mindkettõ nagyon érthetõ. Kívánok nagyon szép munkákat, és jó egészséget! Üdvözlettel: Marcsi
1. Nusi
2015-03-08
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy nem fog ragadni a tû, amikor átszúrod a ragasztós fóliát? Én egyszer régen kétoldalú padlószõnyegragasztóval próbálkoztam, de az eredmény katasztrofális lett, kb 3 cm után feladtam. Köszi!
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben