Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Szék kárpitozása, mint egy varrótanfolyamonA Deák téri tanműhelyben elkészült legutóbb a próbafülke. Teljesen beleszerettem az anyagba, amiből készült, és úgy döntöttem a székeket is áthúzom, hogy egységes legyen a tanműhely kinézete.

A varrótanfolyam képekben sorozatba azért illeszkedik nagyon jól, mert ez esetben egy kör alakú széket húzunk át. Az íves szélek kicsit megnehezítik a dolgodat. Na, nem vészesen, a leírás alapján egy teljesen kezdő is el fogja tudni készíteni! Vágj bele Te is a szék kárpitozásba!

varrótanfolyam

Szükséges anyagok, eszközök szék kárpitozáshoz:

-kb. 45cm csíkos textil
-erős, 0,5cm széles gumi, vagy zsinór

Szék kárpitozáshoz szabásminta:

A kárpit szabásmintájának mérete függ a szék méretétől. Szükségünk lesz egy akkora körre, mint a szék ülőfelületének átmérője, plusz kétszer az ülőke magassága, plusz az aláhajló rész (itt 2cm) kétszer. Ehhez adj hozzá kétszer varrásszélességet, jelen esetben 2x1cm-t.
Nekem ez 45cm volt összesen. Kiszámoltam ennek a körnek kerületét a gumiháznak (K=45x3,14). Ez 141,3cm, ehhez adtam varrásszélességet kétszer, jelen esetben 2x1cm. A gumiház szélessége 1cm varrásszélességgel együtt 5cm.
Nekem a gumiházat toldani kellett, ide újabb 1-1cm varrásszélt hozzá kellett adni.

Szék kárpit szabás:

- 1db 45cm átmérőjű kör
- 1db 141,3x5cm-es téglalapSzék kárpit  varrás:

Először is le kell szedni a székről az ülőkét. Nálam 4 csavar tartotta, amit csillag csavarhúzóval minden további nélkül kicsavartam.

A gumiházat nálam össze kellett toldani.

A gumiház két rövidebbik oldalát le kell tisztázni.

Majd színt színnel szembe össze kell varrni. Középen egy kis nyílást kell hagyni. Itt fogod a gumit befűzni.

Tisztázd el a kört körben.

Vasald félbe a gumiházat.

Tisztázd le körben a gumiház vágott szélét, mindkét réteget összefogva.

A gumiházat gombostűzd a kör színének a szélére. Használj keresztbe beszúrt gombostűket.

Varrj végig körben centiméteresen.

A szabadon hagyott nyíláson fűzd be a gumit a gumiházba egy biztosítótű segítségével.

A szék ülőkéjét tedd a kárpitba, és a gumi segítségével egyenletesen húzd össze a textilt. A gumit ezután elég összecsomózni.

Már csak vissza kell csavarozni az ülőkét a helyére.

Jó munkát a szék kárpitozáshoz!
Bízom benne, hogy a Varrótanfolyam képekben sorozatnak ebből a részéből is tanultál valamit!

Készítette:
Majoros Zsuzsa és Boros Csabáné

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
24. Bakos Istvánné
2019-01-24
Köszönöm Zsuzsa a sok tanulságos kép és videó inspirációt én most kezdtem varrogatni hobbi szinten sokat tanultam ebbõl a pár videóbol,nekem ilyen székeim nincsenek de van egy forgószékem amire már ráférne a csere szögletes, itt a többiek leírását elolvastam majd megpróbálkozom vele a párna huzat is készülõben van csak most az unokáim betegsége miatt levagyok maradva,de ha végzek felrakom az oldalre.
23. Jerotievics Jozsefne
2017-10-30
Szia Zsuzsa! Nagyon jo?Koszi.En ugyan ugy varrtam,hogy hozza kotottem a negy labahoz,mivel nem lehet levenni.Szep napot neked es koszi
22. cserhalmine erzsi
2017-04-06
Köszönöm az inspirációt elkészítem a szék ruháját.
21. Cili
2016-12-07
Nagyon hasznos dolgot kaptam a mailek során. Sajnálom hogy nem tudok a varró tanfolyamra eljárni. Vidékrõl nehézkes és az idõpont is késõn van. Ellenben hobby szinten varrogatok és a praktikákat tudom majd alkalmazni. Én fõleg kislányruhákban utazok majd, ezeket igyekszem elkészíteni. Köszönöm az eddigi segítséget!
20. Majoros Zsuzsa
2014-05-20
Györgyi, szuper! :)) Fotókat várom a www.facebook.com/varrohaz oldalon. :) További jó varrást!
19. Kovács Györgyi
2014-05-20
Nagyon örültem a szék kárpitozás leírásnak mert épp székeket akartam áthúzni, csak nem tudtam hogyan kell.Ezzel a leírással és egy kis sgítséggel (Rita lányom) sikerült mind a négyet újjá varázsolni. Köszi leírást!!!
18. Magdi
2014-04-06
Csuda szuper nagyon köszönöm.
17. Majoros Zsuzsa
2014-04-04
Mária, örülök neki, hogy hasznosítottad az ötletet! :)
16. Mária
2013-03-14
Kedves Zsuzsa, A tavaszi megújulás jegyében áthúztam a konyhai székeimet az általad leírt módon. Ugyanez a kategória, mint a fényképeken látszik. Egyelõre olcsó anyaggal próbálkoztam, de mivel jól sikerûlt jön a függöny, terítõ szék program igényesebb anyagból, már bele merek vágni!
15. Majoros Zsuzsa
2013-03-08
Kata, a tetejébe tegyél vastag szivacsot. Az oldalához elég a vlies is. Az alkatrészek alakja és az összevarrás már a pufftól is függ. Nem biztos, hogy varrni kell a külsõ huzatot. Lehet az oldalához az anyagot a tetejéhez és az aljához kell szegecselni, és erre jön rá az ülõrész. Akár úgy, hogy ez egy külön falap a szivaccsal, bevonva az anyaggal, és ezt rögzíted valamilyen módon a testhez.
14. Baloghné Kata
2013-03-06
Én egy puffot szeretnék kárpitozni, Az alap farost lemezbõl már meg van: Én az oldalát is szeretném bevonni puha tömõanyaggal és a tetejére is szeretnék egy vastag ülõréteget, de nem tudom hogyan fogjak hozzá. Üdv Baloghné
13. Majoros Zsuzsa
2012-12-10
Monee, az oldalon belüli keresõbe írd be, hogy kárpitozás, és megtalálod a négyszögletes szék áthúzásának lépéseit. Ha így nem találod, akkor a Szabás-varrás ötletek közül mazsolázd ki. :) Jó varrást!
12. Monee
2012-12-09
ez nagyon jó ötlet. csak a mi székeink kicsit trapézos alakúak. amit eddig összevarrtam az az adventi díszekhez a csillagok. ugyanis nemrég kaptam varrógépet. a mi székeinkre is ráférne már egy ilyen felújítás...csak egy kis bátorság kell hozzá, mert ha kör alakú lenne már holnap mennék anyagért:) nem akarsz másmilyen széken is huzatot cserélni? :)
11. Majoros Zsuzsa
2012-10-30
Kata, a leírt adatok nem elegendõek ahhoz, hogy igazán segíteni tudjak. A szabásmintát le tudod venni például újságpapír segítségével. Egyszerûen ráteszed az egyes részekre a papírt és az éleket átsatírozod, ezután ellátod varrásszéllel. A bonyolultabb eseteknél is ki lehet indulni így, utána némi józan ésszel át lehet úgy alakítani, hogy megfelelõ legyen. Sok sikert kívánok hozzá!
10. szakikatinka@freemail.hu
2012-10-28
Nekem az étkezõasztal körül 6 db. ""TÁMLÁS"" szék van. 16 éve ugyanazzal a huzattal (plüssbársony-korall színû)!! Nagyon unom már. . és szeretnék a támlákra és az ülõrészre "egybefüggõ" hutzatot varrni. A "RYSK" üzletekben "akciózva" 2.500,-Ft / darab. . . . Magam szeretném megvarrni a huzatokat.. . a"" 390,-Ft/méter" Anyagbolt"-ból megvásárolva hozzá az anyagot! Ahogy láttam a háttámlán hátul,alul a huzaton "hollal" . . .szembe hajtással oldották meg a bõségét, amelynek a felsõ 10-15 cm.-ében 2 díszgombot varrtak. . ami lefogja a holl tetejét!!EZEK LEVEHETÕ, MOSHATÓ HUZATOK.. . Ilyen "díszbe öltöztetett székeket lehet látni éttermekben. .pl: "esküvõi vacsorákon""!! Szeretnék választ kapni. . .vagy ötleteket a huzat szerkesztéséhez!!! Ha sikerülne , akkor akár "karácsonyra" is készítenék az alkalomhoz illõt!! email címem:www.szakikatinka@freemail.hu Elõre is köszönöm. . . Kata
9. szakikatinka@freemail.hu
2012-10-28
Nekem az étkezõasztal körül 6 db. ""TÁMLÁS"" szék van. 16 éve ugyanazzal a huzattal (plüssbársony-korall színû)!! Nagyon unom már. . és szeretnék a támlákra és az ülõrészre "egybefüggõ" hutzatot varrni. A "RYSK" üzletekben "akciózva" 2.500,-Ft / darab. . . . Magam szeretném megvarrni a huzatokat.. . a"" 390,-Ft/méter" Anyagbolt"-ból megvásárolva hozzá az anyagot! Ahogy láttam a háttámlán hátul,alul a huzaton "hollal" . . .szembe hajtással oldották meg a bõségét, amelynek a felsõ 10-15 cm.-ében 2 díszgombot varrtak. . ami lefogja a holl tetejét!! szeretnék választ kapni. . .vagy ötleteket a huzat szerkesztéséhez!!! email címem:www.szakikatinka@freemail.hu Elõre is köszönöm. . . Kata
8. Impala
2012-10-28
Szuper, köszi :)
7. Szilágyi Erzsébet
2012-10-27
Ez szuper! Nagyon köszönöm a nyilvánosságra adását. (Nincs mindenkinek pénze a tanfolyamokra.) Ennek útmutató segítségével képesek leszünk megvarrni. Kedves Zsuzsa, ha ilyen praktikus ötleted van még (miért ne lenne?), hálásan várjuk. Üdvözlettel: Erzsébet
6. Anita
2012-10-26
Kedves Zsuzsa! Nagyon szépen köszönöm az ötletet, már azon gondolkoztam, honnan lehetne venni új ülõkét a székekhez. Azt hiszem, szivacsot is lehet kapni magában, így ezzel a hasznos fényképes segítséggel felújítom a régit! Még egyszer köszönöm, és izgatottan várom a többi ötleteidet!
5. Évi
2012-10-26
Köszönöm szépen, nagyon hasznos! :)
4. Mária
2012-10-26
Kedves Zsuzsa, mikor kinyitottam az e-mail-t fülig ért a szám, mert a konyhában négy ilyen szék van az asztal körül, és már egy ideje eldöntöttem, hogy átöltöztetem õket. Az anyagszükséglet kiszámításával volt gondom, és most megoldottad nekem a problémát, köszi! Turkálóban vettem anyagot a próbaszabáshoz, hogy ha nem sikerûl, ne a szép és drága függönyanyagomat tegyem tönkre. Hétvégi program betáblázva........
3. Gabi
2012-10-25
Én úgy oldottam meg a régi székek behúzását, hogy "tetõtõl-talpig" beöltöztettem õket. Háttámlát és lábakat is bevontam. Papírból csináltam elõbb szabásmintát, s azóta már több színben pompáznak.
2. Éva
2012-10-25
Nagyon jó ötlet,pont erre gondoltam csak az a baj hogy a háttámla középsõ része is kárpitozott,és azt nem tudom hogy lehetne tûzõgép nélkül áthúzni.Ha van valami jó ötletetek szívesen fogadom!
1. evikusz
2012-10-25
Nagyon jó lett!
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben