Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Cigánylány jelmez (ingyen szabásmintával)

cigánylány jelmez

A farsang közeledtével rengeteg fejtörést okoznak gyermekeink vad ötletei, minek szeretnének beöltözni. Egy komplett jelmez megvarrásához elég sok anyagra van szükség, ezért érdemes szétnézni a szekrények alján, akad-e félretéve "jó lesz ez még valamire" anyag. Én egy gyönyörű ágyneműhuzatot találtam, ami pont megfelelt cigánylány jelmeznek.
A cikk ingyen jelmez szabásmintát tartalmaz.

Szükséges anyagok cigánylány jelmezhez (textil, kellékek):

- egy nagy mintás paplanhuzat
- virágmintás kendő
- vékony gumi
- esetleg díszítésnek egyéb anyag

cigánylány jelmez

Cigánylány jelmez szabásminta:

- 2 db ujja
- 1 db eleje és 1 db háta (egyforma)
- 4 db negyed kör ( sugara a szoknya hossza-20 cm)
- fodornak 20 cm széles csík (8 m)

cigánylány jelmez
(Nagyításhoz kattints ide!)

A szabásminta annak érdekében, hogy kirajzolgató legyen kissé elnagyolt. Kizárólag jelmeznek használható. 8-12 éves kislányoknak való. Kisebbeknek jobban be kell ráncolni, nagyobbaknak kevésbé.
A szabásminta minden szükséges helyen 1 cm varrásszélt tartalmaz.

Cigánylány jelmez szabás:

Az ujjakat, (2 db) az elejét (1 db félbehajtott anyagból) és a hátát (1 db, félbehajtott anyagból) szabjuk ki a szabásminta alapján.
A szoknya kiszabásánál figyelembe kell vennünk a gyerekünk derékbőségét és a kívánt hosszméretet. (4 db negyedkör, melyből a derékbőség negyedénél valamivel több kis cikk van kivágva)
Szabjuk ki a fenti alkatrészeket.

cigánylány jelmez

cigánylány jelmez

Cigánylány jelmez varrás:

Blúz:

Hajtsuk félbe az ujjakat, visszáját a visszájára fordítva és nagyon keskenyen varrjuk össze. (francia varrás)

cigánylány jelmez

Ezután vasakjuk szét, fordítsuk színt színre és kb 0,5 cm szélesen az előző keskeny varrott szélt befogva varrjuk össze az ujjak oldalát.

cigánylány jelmez

cigánylány jelmez

Ugyan így járjunk el a blúz oldalait illetően is. Így kapunk egy szépen eltisztázott varratot, ami nem fog szétfoszlani.
Ezután hajtsuk fel talpszélesen tűzve az ujja alját és a blúz alját.

cigánylány jelmez

Az előző módszerrel varrjuk fel az ujjakat a helyükre.

cigánylány jelmez

cigánylány jelmez

Állítsuk gépünket cikkcakkolásra és az ujja szélétől 3 cm-re párhuzamosan varrjuk cikkcakköltéssel gumit a blúzba. Tartsuk a gumit feszesen az anyagon és varrjunk egyenletesen, akkor fog szépen ráncolódni. Végezzük el ezt a blúz alján is.

cigánylány jelmez

A nyakkivágásnál hajtsuk vissza az anyagot kb fél cm-nyit, majd 1-1,5 cmnyit és varrjuk le. Hagyjunk egy kis lukat, hogy a gumit bele tudjuk fűzni.
Kisebb gyerekre rövidebb gumival jobban ráncolódik, nagyobb gyerekre hosszabb gumival kevésbé ráncolódik a blúz.

cigánylány jelmez

Szoknya:

Varrjuk össze a negyed köreinket a blúznál ismeretetett módon. A derekát hajtsuk vissza 1,5 cm-re, varrjuk le, fűzzünk bele gumit.

cigánylány jelmez

Az alját is különlegesen készítjük el: Varrjunk egy kb. 8 méter hosszú csíkot a 20 cm széles anyagcsíkokból. Az egyik oldalát keskenyen hajtsuk fel. Ráncoljuk be a fodornak valót (Laza szálfeszestéssel végigvarrunk a szélén és meghúzzuk az egyik szálat, mire az anyag beráncolódik a kívánt méretre) Ezután visszáját a visszájára fordítva a fodrot varrjuk fel a szoknya aljára. A színén képződött varrásszélességet vasaljuk szét és varrhatunk rá a másik anyagunkból keskeny csíkot, de anélkül is mutatós lesz.

Igazi cigánylányos lesz az összhatás, ha a kislány derekára kötünk egy sötét alapon nagy virágmintás kendőt, és anya nyakláncát, fülbevalóját, rúzsát is kölcsönadjuk neki.
Készen is van a cigánylány jelmez!

cigánylány jelmez

Készítette:
Marót Orsolya

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
3. Ili
2015-02-09
Kati ! Varrj egy csipkét vagy farkasfogat a szoknya aljára. De elõtte cikcakkozd el az aljat. A csipke csak keskeny legyen ! Csak még egy ölet !
2. Majoros Zsuzsa
2013-11-19
Kati, legjobb, ha letisztázod és csak keskenyen felhajtod. Az is megoldás, ha egy ilyen ráncolt csíkot varrsz az aljára, mint a cigánylány szoknyánál, mert akkor a felhajtás nem ívelt, hanem egyenes anyagon történik.
1. Kati
2013-11-19
Kedves Orsi! A kislányaimnak körszoknyát varrok, már ki is szabtam, de sajnos nem sikerül szépen beszegni az alját. Már eldolgoztam a szélét, de a felhajtás nem sikerül. Nem tudom úgy felhajtani, hogy ne ráncolódjon be varrás közben. Valahogy nem lesz belõle szép szegés, mint az egyenesnél. Van erre esetleg valami praktika? Segítségedet nagyon köszönöm! Kati
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben