Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Gyerek függöny varrása behúzóval

tolldísz készítés

Fontos megbizatást kaptam nemrég. A berátnőm fiának zöld szobájába kell találnom fényáteresztő függönyt. (redöny van, így sötétítőre nincs szükség)
Amikor ezt az anyagot megláttam azonnal tudtam, hogy ő lesz a tökéletes. Nemcsak zöld minta van rajta, de még járművek is, amit a barátnőm fia imád!

A gyerek függönyök varrása természetesen nem tér el attól, ahogy a saját szobáinkba is el lehet készíteni a függönyt. Vágj neki bátran!

Szükséges anyagok, eszközök gyerek függöny varráshoz:

- függöny anyag
- behúzó
- cérna

Nézd meg közelről is, ilyen helyes minták vannak rajta:

tolldísz készítés

tolldísz készítés

Hogyan mértem le az ablakot a függöny méretéhez?

Először is úgy döntöttem, kicsit takarjon rá a fűtőtestre. A karnistól idáig lemértem a hosszát (120cm). (érjen túl az ablak alján) Lemértem az ablakot, a lerettel együtt, és adtam hozzá 10-10cm-t, hogy ennyit még takarjon a függöny a falból is (2,6m). A karnis hossza ezt abszolút lehetővé tette.

Mi az amit konkrétan meg kell vásárolnunk?

Ennek az anyagnak a hosszanti szélébe ólom nehezék van varrva, amitől nagyon szépen áll majd, ezért csak az lehet az alja. Ennél fogva logikus, hogyha 150cm széles az anyag, akkor a föggöny max. 150cm hosszú lehet. Nekem csak 120 cm-re van szükségem, tehát nekem ez megfelelt.
A 2,6m-t megszoroztam 1,5-el, ez lesz a megvásárolandó anyag, és a behúzó hossza. Természetesen 1,5-szeres behúzót vettem.

A 3cm varrásszéllel nem foglalkoztam külön, a 4m-ben benne van. Hosszában viszont alul az ólom lánc miatt nem kell hozzáadni semmit, de fölül 1cm-t igen, azaz 121cm-nél fogom levágni.

Függöny szabás:

A függönyt nehézkes és utálatos otthon kiszabni az esetleg kis méretű asztalon, vagy a földön térdelve. Van ennek is egy trükkje, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat.
Mérjük ki a pontos méreteket, és ott húzzunk ki egy szálat a függönyből. Biztos, hogy ez a "sérülés" teljesen pontos és egyenes vonalat fog adni.

tolldísz készítés

A meghúzott szál mentén akkor is el tudjuk vágni az anyagot pontosan, ha egy kupacban hever az asztalon.

tolldísz készítés

Függöny varrás:

A függöny felső szélén vasaljuk a fonákoldal felé a varrásszélt. (gyakorlottabbak varrás közben is behajthatják az anyagot)
Egyes behúzók bizonyos formákban húzzák össze az anyagot, ellenőrizzük, hogy a jó fele legyen a függöny felé.

A behúzót helyezzük a függöny fonák oldalára, a behajtott szélre, és mm-esen varrjuk végig.

tolldísz készítés

A másik szélén is varrjunk végig mm-esen.

tolldísz készítés

Széles behúzóknál esetleg érdeme középen is végigvarrni egyenesen.
Húzzuk be a behúzóval a függönyt megfelelő méretűre.

tolldísz készítés

A függöny két szélét szegjük be, azaz hajtsuk be kétszer és varrjunk végig rajta mm-esen. A szegésbe a behúzót is fogjuk be, csak magát a behúzó szálat ne varrjuk le.

tolldísz készítés

A fiú el volt ragadtatva a függönytől, de sajnos nem szereti, ha fotózzák, így csak egy ilyen képet tudok mutatni a nagy örömről:

tolldísz készítés
Jó munkát a függöny varráshoz!

Szeretnél komolyabb dolgokat is varrni, de a cipzárbevarrás már gondot okoz?
Varrj könnyedén! Segítünk! Katt ide!

Majoros Zsuzsa

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
5. Majoros Zsuzsa
2014-05-27
Kriszti, ha nem tudod hogyan kell a szegõtalpat használni, akkor ne is próbálkozz vele. Az akkor jó, ha kifejezetten keskenyen szeretnéd a vékony anyagok szélét behajtani. Az overlock talp, magyarul cikk-cakk, illetve univerzális talp, az cikk-cakk-hoz, hímzéshez van. Ezzel is tudsz szegni, de legjobb az egyenes varrótalp, vagy "normál" talp, amelyik a képen is van. Itt meg tudod nézni az univerzális, és egyenes varrótalpat: http://blog.varrohaz.hu/index.php?todo=list&tid=35
4. Kriszti
2014-05-27
Szia! Tudnál nekem abba segíteni hogy mi a különbség a overlock talp és szegõtalp között? Keresem a neten én is de nem találom sehol! Ha nekem egyik sincs akkor nem is tudok ráhajtás nélkül szélt szegni? Válaszod köszönöm!
3. Majoros Zsuzsa
2013-10-28
Maja, a mm-es tûzés azt jelenti, hogy az anyag szélétõl 1mm-re varrsz. Általában a normál varrótalp belsõ széléhez illeszted az anyag szélét, akkor mm-es varratot kapsz. Kezdõként ezt gyakorolni kell, amíg egyenletes lesz.
2. Maja
2013-10-26
Szia! Nagyon kezdõ vagyok, ehhez illõ kérdés: mit jelent az, hogy mm-esen varrni? Kerestem google-ben is, de sajnos magyarázatot nem találtam. Köszi!
1. Lukubnaj
2012-09-26
Nagyon köszönöm, pont erre volt szükségem! Legyen szép napod!
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben