Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Kerti kiülő elkészítése lépésről lépésre

kerti kiülő készítése kép

kerti kiülő készítése kép

kerti kiülő készítése kép

kerti kiülő készítése kép

Ezt a kiülőt a saját teraszunkra készítettük, és nem terveztem, hogy leírás lesz belőle. Facebook-on sokan kértétek írjam le hogyan készült, ezért a közben készített képek segítségével az elveit fogom leírni az elkészítésnek. A kiülő tavaly készült, de azóta is sokan megkérdezték hogyan, ezért most végre befejezem a leírását.
Elejétől a végéig saját kézzel készült. Az alapja beton kefni, és gerenda, erre került a bevont szivacs, és a párnák.

Megosztok egy-két nagyon hasznos tippet is. Például a szivacs ára, abban az esetben, ha méretre vágatod, nagyon el tud szállni, házilag pedig nehézkes felvágni, de erre is van megoldás!

Szeretnél ruhákat is varrni magadnak?

A kedvenc szoknyád? Nadrágod? Ruhád?

Tarts velünk a varrótanfolyamokon! Katt a képre!

Adventi naptár

Szükséges anyagok, eszközök kerti kiülő készítéshez:

  • beton kefni
  • gerenda
  • csiszolópapír, vagy csiszológép a gerendákhoz
  • lazúr a gerendákhoz
  • bútorvászon
  • legalább 5-6 kiszuperált farmernadrág
  • legalább 9cm vastag szivacs a lapos párnákhoz
  • vlies a szivacs bevonásához (nem lesz olyan szigorúan szögletes a párna)
  • törmelék szivacs a pufi párnákhoz

Nálunk a beton kefni két lyukú, a kiülő oldala 2x3db kefniből van. Alacsonyabbaknak elég a kettő. Nekem tetszett hárommal, de végül a férjem félbevágott pár kefnit, és így lett tökéletes a magasság, 2,5 kefnivel. A háttámlához 1-1 beton kefni kell.
1db kefni 14 kg, tehát semmilyen ragasztó anyag nem kell. Ha a háttámla mögött nincs semmi, akkor esetleg érdemes szilikon ragasztóval megfogni.
Mi a teljes kiülőhöz, amelynek egyik ülőfelülete 190cm, a másik 130cm, csak kétszerre tudtuk elhozni a kefniket, mert tartottunk tőle, hogy a túl nagy súly árt az autónak.
Beszerzési hely: OBI

A gerendák nem árt ha túllógnak a kefniken, a hosszát így kell meghatározni. Fatelepen sokkal olcsóbb, mint mondjuk OBI-ban, így mi inkább onnan kiszállítattuk, mert a 240cm hosszú gerendákat nem szívesen szuszakoltuk volna az autóba.

Kiülő párnáihoz szabásminta:

Vannak a sima, pufi párnák, amelyek nálam 50x50cm-esek. Bevallom, én nem vesződtem belső párna készítéssel, ugyanis szeretem kimosni az egész párnát mosógépben. Ha majd át akarom húzni, akkor erre is rá tudom húzni az új huzatokat.

A szivacshoz már nehezebb a szabásmintát elkészíteni. Először is meg kell határozni az ülőfelületet. Bár elméletben mindent felrajzoltam, de én csak azután pontosítottam a méreteket, hogy az egész ülőkét összeállítottuk.
Le kell mérni a szivacs pontos hosszát, szélességét, mélységét. Gyakorlatilag lehet 6 téglalapból a szabásmintád a kapott értékek alapján. Annyi, hogy hátulra érdemes cipzárt varrni, hogy a huzat levehető legyen. Ehhez a téglalapot például félbevághatod. A megkapott téglalapokat még el kell látni varrásszélllel.

A háttámlához kerülő szivacsra kell varrni kötözőket, hogy a szivacs ne essen le.

A szivacs beszerzésénél az a szomorú helyzet, hogy a méretre vágott szivacs sokkal drágább, mint amit fix méretben lehet kapni. Ha viszont ollóval, snicerrel nekiesel a kész méretű szivacsnak, akkor nagyon csúnya lesz a végeredmény.

Én végül a Jysk legolcsóbb alap habszivacsát vettem meg, ami 200x90cm-es. Nekem 190x80cm, és 130x80cm kellett, a támlához ugyan ebben a hosszúságban, de csak 40cm széles.
ennek megfelelően vettem 3 matrac szivacsot.
Az egyetlen eszköz, amivel szépen lehet szivacsot vágni, az a sima élű, nagy, konyhai kés. Nem a kenyérvágó fűrészes, nem bicska, hanem a totál sima, leginkább hús daraboláshoz használt nagy kés.
Szépen bejelölöd a megfelelő méretet és már vághatod is!

A kerti kiülő készítése:

Próba 1:
Összeraktuk a betonkefniket és gerendákat. Megállapítottuk az ülő felület nagyságát.

kerti kiülő készítése

A gerendákat le kell csiszolni és festeni.
Én szépen nekiálltam csiszolópapírral, és legalább 1 órát simogattam egy gerendát, amikor jött egy asztalos ismerős, és leesett az álla, mit művelek. Nem sokkal később a kezemben volt egy csiszológép?hát, zongorázni lehet a különbséget.
Jött a lazúrozás, két rétegben.

kerti kiülő készítése

Próba 2:
Alulra végül félbevágott kefnik kerültek. Ellenőriztük a színeket, hosszakat, és már ?csak? a szivacs készítés volt hátra.

Az újrahasznosítás menő, de azt el kell ismernem, legalább háromszor annyi időt vett igénybe a huzatok elkészítése, mintha bútorvászon lett volna.
Persze nem bántam meg, imádom, de azért szólok, gondold át, pontosan mire vágysz.

kerti kiülő készítése

kerti kiülő készítése

Annyit még, sokat dilemmáztunk, a sarokban levágjuk-e a gerendákat, de végül maradtak hosszúak.

Szivacs huzat készítése farmernadrág újrahasznosítással:

Vedd elő a farmerokat és nagyjából érdemes színt szerint csoportosítani, és átgondolni melyik színből/részből mi lesz. Ebben nyilván segít a család apraja/nagyja.

kerti kiülő készítése

A kutyánk fekhelyeit is farmernadrágból szoktam jellemzően készíteni, így nem csoda, hogy azt hitte neki készül valami. :)
A képen egyébként azt láthatod, hogy a farmerek felső részéből igyekeztem téglalap alakú darabokat kivágni. Ehhez a lábköz részt fel kell vágni, lapolni, és újra összevarrni. Ezeket háttámlának szántam.

kerti kiülő készítése

Miután a farmer legizgalmasabb részéből kivágtam téglalapokat, ki kellett azokat egészíteni akkorára, mint a szivacshoz szükséges felső téglalap. Mindig számolj külön a varrásszéllel is. Most még nem kell pont tökéletes méretű darabokat szabnod, csak legyen nagyobb, mint a szivacs a végeredmény.

kerti kiülő készítése

Varrd össze a szivacs előlapját.
A farmer címkék rendkívül dekoratívak. Azon farmerekről is leszedtem, amelyeknek a szárát használtam fel, és különböző helyekre felvarrtam a párnákra.

kerti kiülő készítése

Le kell ellenőrizni, hogy az összevarrt téglalap akkora-e mint a szivacs, és le kell igazítani. Természetesen körben legalább 1cm varrásszélt kell hagyni.

kerti kiülő készítése

kerti kiülő készítése

kerti kiülő készítése

A szivacs oldalát, és a hátlapját egy anyagból szabtam, bútorvászonból, így nem őszültem meg a további farmerdarabok kiszabásánál.
Ha kész egy párna feltétlen próbálni kell, minden alkalommal tökéletes-e? Meg persze megcsodálni, hogyan alakul.

kerti kiülő készítése

A hosszabb háttámlához jó sok felsőrészt szabtam négyzet alakúra, és azt már csak a szárakból szabott csíkkal egészítettem ki, meg sok címkével.

kerti kiülő készítése

kerti kiülő készítése

Ezen a képen látszik a párna huzatába hátulra bevarrt méteres cipzár.

kerti kiülő készítése

Az ülő felülethez a szárakat vettem igénybe. Készítettem papírból egy téglalap alakú sablont, ami a negyede a párna szélességének. Kivágtam jó sokszor a farmerek szárából, amíg kb. nem volt annyi, hogy lefedje az ülőrész szivacsát.

kerti kiülő készítése

Érdemes színt szerint is nézni, melyik csík melyik mellé kerül.
Először hosszában kell csíkokat összevarrni, majd keresztbe is, majd rápróbálni a szivacsra, és levágni, természetesen egy varrásszélességnyivel nagyobbra.

kerti kiülő készítése

Amikor minden kész volt, boldogan kötöztem fel az elkészült padra.

kerti kiülő készítése

Készítette:

Majoros Zsuzsa
könnyűipari üzemmérnök/oktató

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
12. Garfield, Gizi
Szuper jó ötlet és nagyon jól néz ki. Gratulálok!
11. Zsófi
Hát ez eszméletlenül jó! Sajnálom de lopnom kell az ötletet, én is ilyet szeretnék a teraszomra!!!!! Nagyon ügyes vagy!
10. Gmagdi
Zsuzsa, gyönyör?! rengeteg farmerem van, valamit én is megpróbálok, ha jó lesz a varrógépem. A pandémia miatt nem engedték ide a gyerekeim a szerel?t...
9. Torgyik Jànosné Erika
Fantasztikusan kreatív vagy. Nagyon szép lett.
8. Szakály Gáborné
Gratulálok! Csodálatos. Nem tudok betelni a látvánnyal, és a farmer anyag szinte elny?hetetlen. Az újrahasznosítás csodája.
7. Somlóvári Éva
Gratulálok! Nagyon jó és hasznos ötleteket adsz! Nagyon kreatív!! Szép munka!...ez is!
6. Gabriella
Évek óta követlek, és sok jó ötletet, praktikát lesek el . Nagyon tetszik. Gratulálok!
5. Gabriella
Gratulálok a fantáziádhoz és a varráshoz, amivel ezt a szuper kerti kiül?t elkészítetted!
4. Csilla
Nagyon szuper lett gratulálok! Köszönöm, hogy megosztottad!
3. Nagy Glória
ez nagyon kreatív és szuperül néz ki!
2. Gabi
Sok éve követlek. Ez is egy szuper ötlet és szép lett a végeredmény. ?
1. Komlósi Klári
Nagyon, nagyon tetszett. Köszönöm, ügyes vagy.
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben