Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Szoknya szabásminta készítés (harangszoknya)

A Varróház Blogon feltettem kérdéseket, azzal kapcsolatban, hogy mik azok a problémák, amelyek Titeket foglalkoztatnak varrással kapcsolatban. A legtöbb hozzászólásban azzal találkoztam, hogy a szabásminta készítése jelent gondot.
A szabásminta készítés általában összetettebb annál, hogy egy-egy cikkben be lehetne mutatni. Ezt csupán egy hosszabb tanfolyamon lehet elsajátítani.
Ha erre nincs módod, akkor a harangszoknya szerkesztését különösebb képzettség nélkül is elkészítheted, ami talán a legegyszerűbbek közé tartozik.
Még időben vagyunk és nyár végén mindenki elkészíthet magának egy vidám hangulatú szoknyát.

Arra gondoltam, ezt a cikket további 3 követi még. Most csupán magát a szabárminta készítést mutatom be. Legközelebb "szétbontjuk" a szabásmintát, azaz különválasztjuk a szoknya elejét és a hátát, ellátjuk varrásszélességgel, száliránnyal és készítünk egy övet is.
Ezt követően a derékszoknyából csípőt csinálunk, ehhez is készítünk övet, és tisztázópántot. Utána bemutatom hogyan lehet csíkos, illetve kockás anyagból kiszabni a szoknyát, úgy, hogy különböző hatásokat érjünk el.
Ha lenne még kérdésetek ezzel kapcsolatban, netán valami nem érthető akkor jelezzétek hozzászólásban.

Szükséges méretek szoknya szabásmintához:

A méretvétel már önmagában sem egyszerű.
Mindössze derék-, és csípőkerületre lesz szükség a szoknya szabásmintához.
Kell egy különleges méret is. Derékvonal alatt 10cm-el vízszintesen mérjük le a körméretünket, pont úgy, mint a derék-, vagy csípőkerületet.
A derék a derékrész legkeskenyebb része!!! Jóval feljebb, mint a mostani szoknyák dereka, kb. a bordák alatt. Vízszintesen elhelyezve a mérőszalagot mérd le körben. Ne feszüljön a mérőszalag, de ne is legyen laza.
A csípőkerület a csípő legszélesebb része. Vízstintesen elheyezve a mérőszalagot mérd le.

Szoknya szabsáminta készítés menete:

Húzzunk egy függőleges egyenest és jelöljünk ki rajta egy kiindulási pontot (0.) Innen mérjük lefelé a derékkerület felét (1.), majd ehhez képest 10cm-t (2.), végül az 1. ponttól a szoknya hosszát, itt 60cm. (4.) A 3. pont a csípővonal, ami kb.20cm-re van a derékvonaltól. Ennek itt nincs nagy jelentősége, mert a szoknya ott már bővül.
Ezekból a pontokból húzzunk körívet. Használjunk ehhez mérőszalagot.

A 2. számú köríven mérjük ki a derékvonal alatt mért érték felét, plusz 0,5cm-t. Ezt a pontot kössük össze a 0-val.

Az 1. köríven mérjük ki a derékkerület felét. Amennyiben ez nem éri el az imént meghúzott vonalat, akkor ezt a többletet az oldalánál ki fogjuk venni szűkítés formájában. (itt 4cm)
Húzzunk egy felezővonalat a képen látható módon. Itt lesz majd a szoknya oldala.

A szoknya derékvonalától, az imént készített felezővonalon mérjünk fel 1cm-t. Itt a felezővonalra húzzunk egy rövid merőleges. Mérjük ki jobbra és balra a többlet felét (itt 2cm), majd kössük be az oldalvonalhoz.

A szoknya eleje és háta vastagon kiemelve látható az ábrán.

Legközelebb ezt a  szerkesztést szétbontjuk és ellátjuk varrásszéllel.

Jó munkát a szoknya szabásminta készítéshez!

 

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
8. Majoros Zsuzsa
Enizso, ferdére könnyen vághatod az elejét, csak a teljes elejét meg kell rajzolni hozzá (nem hajtott széllel) ha meg loknis részt szeretnel szerintem az egy másik szoknya, es hozzászólásban nehéz elmagyarázni.
7. enizso
Hogyan kell keresztben szabni? A fels? rész jobb oldalon comközépt?l a bal oldalon térd fölöttig (ez egy keresztben ferde vonalat ad), és alatta egy loknis rész.
6. Majoros Zsuzsa
Andi, a küls? pontot kösd be az aljához, úgy jó lesz.
5. Andi
Szia Zsuzsa, sajnos nekem nem kisebb a derékvonalam, hanem ngyobb. Magyarul nem sz?kít? kéne, hanem b?vít?. :( Van ötleted, hogy mit csináljak? Köszönöm!
4. Majoros Zsuzsa
2018-04-05
Bibi, hátul ne hajtott szél legyen, hanem lásd el 1,5cm varrásszéllel, és varrj a háta közepébe cipzárt. :)
3. Bibi
2017-04-25
Nagyon orulok, h ratalaltam erre a szabasmintara, koszonom :) Abban viszont segitseget szeretnek kerni, mit tegyek, ha hatra szeretnek bele cipzarat tenni.
2. Kati
2017-04-04
Fantasztikus, én pont ezt kerestem. Bringázni szoktam és nem hordok nadrágot, és egy kényelmes szoknyát kerestem amit meg tudok varrni, könnyen.
1. Kati
2017-04-04
Fantasztikus, én pont ezt kerestem. Bringázni szoktam és nem hordok nadrágot, és egy kényelmes szoknyát kerestem amit meg tudok varrni, könnyen.
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben