Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Varrótanfolyam képekben - terítő szegés

Miért nevezem a terítő szegést varrótanfolyamnak?
Sokan megkerestetek, hogy az ingyen varrótanfolyamon megvarrtátok a tűpárnát, de nem tudjátok hogyan tovább.
Az asztalterítő szegése egy tipikusan egyszerű, gyakorló feladat, ami az ingyen varrótanfolyam kézenfekvő folytatása.
Azért is nevezem ezt varrótanfolyamnak, mert nem csak az egyes lépések sorrendjét írom le, de azt is, mit miért csinálj, és mi az, amivel vigyázni kell.
Lássunk neki a terítő varrásnak, illetve a szegésnek. Itt egy olyan módszert mutatok be, ami időigényes ugyan, de kezdőknek is garantált sikerélményt ad.

Szükséges anyagok, eszközök asztalterítőhöz:

-egyszínű és mintás vászon
-férccérna
-varrócérna
-varrótű
-gombostű
-varrógép

Terítő szabásmintája és szabás (négyszögletű, vagy téglalap asztalhoz):

Le kell mérned az asztalt, amelyre a terítő kerül. Oldalanként kb. 20cm-t kell hozzáadni (ez lesz a lelógó rész, illetve a varrásszél.)
A mintás rész maximum akkora legyen, mint az asztal rövidebbik oldala, vagy annál valamivel kisebb. (ne felejts el oldalanként 2cm varrásszélt számolni)

Terítő varrás (szegés):

Vegyük az egyszínű anyagot. A szegés 1cm széles lesz. Első lépésként a fonák oldalon, a terítő mind a négy oldalától 2cm-re rajzolj párhuzamos egyenest.

Az egyik szélt hajtsd be a vonalig és vasald le.Ugyan ezt a szélt a rajzolt vonalnál még egyszer hajtsd be.

Ugyan ezt ismételd meg mind a négy oldalon.

Gombostűzd meg körben a szegést.

Ha nagyobb lesz a gyakorlatod, akkor így is körbevarrhatod, de amíg kezdőnek számítasz, férceld meg körben. A varrógép nagyon könnyen eltolja, torzítja az anyagot. A gombostűt varrás közben kihúzod, és ha nincs elég rutinod, akkor nem lesz szép. Ha megférceled, akkor a varrás során semmi másra nem kell figyelned, és a szép eredmény garantált.
A férceléshez férc cérnát használj, és egyszerűen öltögess le-föl, kb. 0,5cm-es távolságban. A sarkokat rendezd el úgy, hogy szépen kifeküdjenek, és azt is rögzítsd férccel.

 


Varrj végig a behajtott szél mellett 1mm-nyire. Egy normál varrótanfolyamon a mm-es tűzéshez külön gyakorlás van, hogy tökéletesen el tudd sajátítani. Itt szerencsére, ha kicsit szélesebbre, netán görbére sikerül a varrás, a szegést akkor is fixen tartják az öltések és nem fog kifoszlani.

Varrás után a fércet húzd ki, és csak ezután vasald meg a terítőt. (Ha a fércet belevasalod az anyagba, akkor olyan nyomok maradhatnak utána, ami mosás, újabb vasalás során sem tűnik el)
Ismételd ezt meg a mintás anyagon. Mindkét terítőt vasald ki, és terítsd az asztalra.

A varrótanfolyam képekben sorozatnak további részeit tervezzük, hamarosan érkezik egy újabb!

Szeretnél gyorsabban megtanulni varrni?
Komolyabb dolgokat is szeretnél készíteni, például táskákat, egyedi ruhákat?
Szeretnéd ha egy cipzárt kicserélése, vagy egy nadrág felhajtása nem okozna gondot?
A MEGOLDÁSHOZ KATTINTS IDE!

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
31. Majoros Zsuzsa
2018-01-26
Vicus, örülök, hogy tetszik, a varrás tényleg egy fantasztikus hobbi, hajrá!!
30. Vicus
2018-01-25
Kedves Zsuzsa! Köszönöm az ingyenes videókat! Nagyon nagy kedvet kaptam a varráshoz,mert érthetõen és lelkesen magyarázod. A tanfolyamon gondolkodom... :)
29. Boronics Ágnes
2017-08-01
Sziasztok! Ha merõlegesen tûzöd a gombostût a varrásra (igaz így több tû kell) a varrógép tûje szinte mindig lecsúszik a gombostûrõl.
28. Kulcsar Judit
2017-02-19
Nagyon tetszenek az elkeszult darabok,Szeretnek reszt venni egy kezimunka tanfolyamon..Erdekel a varras ,kotes,horgolas.Disztargyak keszitese.Letezik e ilyen jeleggu tanfolyamBudapesti lakos vagyok,tehat elsosorban ott erdekel ha van lehetose,koszonom elore szives valaszat.minden jot kivanok kulcsar judit.emeil,jutka.7070@freemail.hu2
27. Majoros Zsuzsa
2016-08-18
Anita, nézd végig újra alaposan a videókat, mert valószínûleg rosszul fûzted be a gépet és emiatt kínlódik.
26. anita
2016-08-13
Szia Zsuzsa ,kipróbáltam én is de két tûm is beletört a szegésbe.mitõl van ez? A másik dolog hogy alul a szálat többszörösen feltûri és egy göb keletkezik. nem is olyan könnyû!én is követem a videóidat! köszi!
25. Majoros Zsuzsa
2016-08-08
Matyók Tiborné, megnézhetõek lesznek a videók késõbb is. Jó unokázást! :)
24. Mátyók Tiborné
2016-08-04
Kedves Zsuzsa ! Nagyon örülök az ingyenes tanfolyamnak. Sajnos most nem tudom követni, mivel elég sok más teendõ összejött. Nyár van eltevések, unokázás stb. Az a kérdésem, hogy ezek a videók megmaradna-e (ill. nem tünnek el egy idõ után) Csak összel lesz idõm komolyabban foglalkozni a varrással. Köszönöm sok sikert kívánok. Üdvözlettel: Klára
23. Majoros Zsuzsa
2015-03-09
Marika, bo_ria, akkor is sokat tudtok tanulni, a cikkekbõl és videókból, ha nem jöttök el varrótanfolyamra. :) A varrás mindenképpen egy remek hobbi. Ha a távolság miatt nem tudtok eljönni varrótanfolyamra, de érdekelne, akkor ajánlom a Varrjunk könnyedén 1-2-t, amit DVD-n, vagy internetes hozzáféréssel lehet rendelni: http://www.varrohaz.hu/varrjunk-konnyeden-dvd/ vagy a teljes varrótanfolyamot felvettük videóra, errõl információ: http://online.varrotanfolyam.hu/jelentkezes/ További jó varrást!
22. Marika
2015-03-08
Kedves Zsuzsa, Sajnos, tanfolyamokon nem tudok részt venni a nagy távolság miatt, de minden jó tanácsot, levelet, útbaigazítást várok és örömmel fogadok. Jól jön minden kis apró segítség, útmutatás. Köszönöm leveleidet, örömmel várom a következõket. Amúgy nõnap lévén kívánok számodra erõt, egészséget a továbbiakban és boldog nõnapot! Marika
21. bo_ria
2015-03-07
Kedves Zsuzsi! Örülök, hogy rádtaláltam, a tanfolyamon sajnos nem tudok résztvenni, mivel nagy a távolság. Minden segítséget, jó tanácsot köszönök és szívesen fogadok, az ajánlott ötleteket kipróbálom!
20. maca
2015-02-03
Nálunk a családban mindenki tud varrni.Nagyanyám,szüleim,testvéreim,már két lányom és én is,mégis sokat tanultam tõled!Köszönöm!Figyelem a következõ segítségedet és jótanácsaidat!További sikeres munkát!
19. Tóth Béláné
2014-11-25
Sajnos a tanfolyamon nem tudok részt venni,de itt követem a hasznos tanácsokat.Köszönöm.Margó.
18. Majoros Zsuzsa
2014-07-08
Mimi, valószínûleg rosszul van befûzve a gép. Esetleg a felsõ szál nincs a szálfeszítõben. Nézted már az ingyen varrótanfolyamot? ingyen.varrotanfolyam.hu
17. Mimi
2014-07-07
Szia.Azt szeretném kérdezni mit csináljak ha mindig a felsô cérnát behuzza alulra.?
16. Németh Mihályné
2014-07-01
Sokat segít nekem a leírás, haladok vele. Köszönöm, örülök, hogy rátaláltam!!
15. Turják Gyuláné
2014-05-14
Sajnos a tanfolyamokon nem tudok a távolság miatt részt venni, de ez a módszer is nagyon jó.Köszönöm a segítséget, követem az utasításokat.
14. TÓth JÓZsefné
2014-05-14
Köszönöm a segítséget, követni fogom a videót.
13. Majoros Zsuzsa
2013-01-14
Monee, örülök, ha hozzájárulhatok, hogy megtanulj varrni. :) Azoknak, akik nem Budapesten élnek, készítettük az Online varrótanfolyamot. A teljes tananyagot videóra vettük, illetve képekkel, leírásokkal egészítettük ki. Már nagyon sokan sikeresen elvégezték, ajánlom figyelmedbe: http://online.varrotanfolyam.hu/jelentkezes/
12. Monee
2013-01-11
ha minden igaz ma megyek anyagot venni hozzá. ez lesz a 3. munkám a géppel. olyan kár hogy messze lakom a tanfolyamoktól, pedig rámférne :)
11. Vegazus
2012-10-13
Én is megvarrtam, nagyon szép lett. Nekem hosszúkás az asztalom, ezért máshogy kicsit néz ki. Aggódtam is eleinte, hogy nem fog jól mutatni, ha nem lóg le mind a négy sarka a kis terítõnek, de most már látom, hogy így is nagyon szép. Itt meg tudjátok nézni: http://igyvarrok.blogspot.hu/2012/10/mintas-abrosz.html Köszönöm a leírást!
10. pitypangosbekatutaj
2012-09-11
Köszönöm!
9. Katinka
2012-07-25
Nagyon köszönöm, már ki is próbáltam és mûködik!
8. Majoros Zsuzsa
2012-06-22
Gabi, várunk nagy szeretettel!
7. Gabi
2012-06-20
Junius 23-án a tûpárnával jövök a tanfolyamra, de addig is élvezettel olvasom a jó tanácsokat. Köszönöm
6. Klaudia
2012-05-25
Nagyin szuper :) Köszönöm a sok jó tanácsot ötletet!!
5. Katika
2012-04-25
Nagyon klassz, köszi, csak kár hogy messze lakom
4. Kozma Ilona
2012-04-09
Köszönöm szépen, szép napot.
3. Ági
2012-02-01
Nagyon kedvelem ezt az oldalt. Már nem látom olyan bonyolultnak a varrást. Köszi
2. Marika
2011-12-28
Gratulálok,nagyon hasznos oldal!Régóta kerestem már!Köszi
1. Borka
2011-09-30
Még csak most kezdtem ismerkedni a varrással, köszi a leírást, megpróbálom!
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben