Add meg a keresendő szót, kifejezést!

Függöny varrás, azaz próbafülke a Deák téri tanműhelybeFolytatódik a varrótanfolyam képekben sorozat, egy nagyon izgalmas résszel. Az új tanműhelybe el kellett készíteni azt a próbafülkét, amiben fel lehet próbálni a saját méretű ruhadarabokat.
Mivel a varrótanfolyam sokszor hétköznap délután van, és a résztvevők egy fárasztó munkanap után jönnek el, ezért élénk színűre festettük a tanműhely két falát. Az energikus színek reményeink szerint inspirálólag hatnak a varrótanfolyam résztvevőire.
A próbafülke a fal színeihez illő, mintás, narancssárga anyagból készült. Miközben készítettem végig fotóztam. Láthatod, milyen remek fények vannak a tanműhelyben, hiszen a képek vaku nélkül, a beáramló, természetes fény mellett készültek. Ha neked is szükséged lesz hasonló függönyre, a leírás alapján könnyedén el tudod készíteni.

Szeretnél Te is eljönni az új tanműhelybe?
Szeretnél gyorsan és hatékonyan megtanulni varrni?
Gyere el varrótanfolyamra,  KATTINTS IDE!

Szükséges anyagok, eszközök:

-3m mintás anyag

A függönyhöz a sín egyszerű sarok zuhanyozóhoz használt fém cső, a hozzá tartozó függöny karikákkal, 90x90cm méretű.

Szabásminta és szabás:

A függöny szabásmintáját ez esetben nagyban befolyásolja az anyag kiválasztása. 180cm széles, és 200cm hosszú függönyre lesz szükségem. Ez azt jelenti, hogy valahol biztosan toldani kell, hiszen az anyagok csak 150cm szélesek. Én olyan anyagba szerettem bele, amelyen a minta hosszában helyezkedik el, ráadásul irányított, tehát a mintának mindenképpen állítva kell rajta lennie.
A 150cm széles anyagot, toldanom kell, minimum 30cm-el széltében.
Megtehettem volna, hogy hosszában veszek 4m anyagot, és az toldással együtt elég lett volna, de én csak 3m-t vettem, és úgy döntöttem egy kis alsó „szoknyát” varrok a függönyre. Ez egy kicsit feldobja majd, nem lesz olyan sima.

Tehát vettem 3m anyagot. Ezt hosszában félbevágtam. Kaptam 2db 150x150cm-es anyagot. Az egyikből hosszában levágtam 35cm-t. (a varrásszélességek miatt nem 30cm-t). A megmaradt anyagból levágtam keresztben 2dbx55cm széles csíkot. Ez lesz a „szoknya”. Vágtam még 4cm széles csíkot keresztben, összesen kb. 120cm-re lesz szükség.

Függöny  varrás (kezdőknek is ajánlott):

Elkészítjük a toldást. A nagyobb és kisebb darabot fordítsd színt színnel szembe, és hosszában varrd össze. Egyoldalra vasalt varrást használunk. Először centiméteresen összevarrod, (nem vágtam le a képről, olyan szép látvány, ahogy a nap simogatja az anyagot)

majd letisztázod,

és egy oldalra vasalod.

A színéről le lehet tűzni mm-esen.

Készíteni kell akasztókat, amire a függöny felakasztjuk. A 4cm széles csík széleit hosszában középre kell vasalni, majd az egészet még félbe vasalni.

Végig kell varrni mindkét szélén mm-esen.

Fel kell vágni az akasztót 10cm hosszú darabokra.

A függöny felső széléből be kell vasalni 1cm-t.

Az akasztókat hajtsd félbe, és varrd a függöny felső szélére kb. 15cm-ként. Keskeny varrásszélt használj, ez csupán egy segéd varrat.  Az első és utolsó akasztó legyen a szélétől 3cm-re. Fontos, hogy a szélére essen, hogy ne lógjon a sarka, de a két szélének behajtását ne akadályozza, és ne is essen rá, mert az már túl vastag lenne.

A függöny két hosszanti szélét be kell vasalni kétszer 1cm-re.

Gombostűzd meg, és varrj végig  a szélén mm-esen.

A felső széléből vasalj még vissza 2cm-t. Gombostűzd meg, és varrj végig a szélén mm-esen.

Készítsük el a „szoknyát”. A két kiszabott darabot színt színnel szembe, egyoldalra vasalt varrással varrd össze. A két rövidebbik oldalát vasald be kétszer 1cm-re, és varrd végig mm-esen.

Mérd le az alsó rész mennyivel hosszabb a felsőnél. Oszd el  15-tel. Ez az érték adja meg a hajtások mélységét. Oszd el a 180cm-t 15-tel, és ennyi cm-enként tegyél egy hajtást. A hajtások felső szélét varrd végig talpszélesen. Próbáld meg az alsórész összevarrását egy hajtásba rejteni.

Az alsó részt fordítsd szembe a felső résszel. Gombostűzés előtt ellenőrizd, hogy jól számoltál-e, és összeillik-e a két alkatrész.
Varrd össze centiméteresen.

Tisztázd le, és vasald felfelé.
A függöny felső szélén az akasztókat vasald felfelé. Rögzítsd őket egy-egy mm-es varrattal.

Már csak fel kell akasztani a függönyt, és kész is vagyunk. Az alsó és felsőrész összevarrására lehet még szalagot varrni díszítésképpen.

Jó függöny varrást!

Készítette:
Majoros Zsuzsa

Hasonló varrós ötletek:

Hozzászólások

Új hozzászólás
7. Katti
2013-09-28
Köszönöm a tanácsot Zsuzsa! Végül úgy oldottam meg egy önálló ötlettõl vezérelve, hogy a varrásszél levasalásánál egy v alakú !ágyacskát! alakítottam ki (1 cm a V mindkét szára), melybe belehelyeztem az akasztókat félbehajtva, és levarrtam mm-esen a hajtásszél alsó és felsõ oldalát is, így biztosan nem esnek ki a fülek. Talán nem minden szót szakszerûen használtam, de remélem, érthetõ volt. Köszönöm, sok ötletbõl merítek az oldaladról!
6. Majoros Zsuzsa
2013-09-17
Katti, ha nem használsz karikát, akkor mindenképpen nagyobb akasztókat kell készítened. A függöny felsõ szélénél egyszerûen varrj rá mm-esen, így nem fog biztosan kifordulni. Jó varrást!
5. Katti
2013-09-13
Kedves Zsuzsa! Nem tudom, hogy egy korábbi hozzászólásom megjelent e? A kérdésem az volt, hogy lefelé kell levarrni a füleket? Félek, ha így teszek, akkor kifordul a varrásszél, mikor felfûzöm a függönyt a rúdra. Nem használnék karikákat. Válaszodat köszönöm elõre is!
4. Majoros Zsuzsa
2012-10-19
Roni, ha a minta irányított, akkor vehetsz 2m anyagot, vagy toldanod kell, akár úgy, mit itt a cikkben. Térelválasztónak lehet 85cm anyagot használni, a két végét fém sínbe fogva nagyon hangulatos. Ha ráncolni akarod, 1,2-1,8-szoros szorzóval számolhatsz, attól függõen milyen merev az anyag, illetve milyen hatást szeretnél elérni.
3. roni
2012-10-18
Kedves Zsuzsa! Én is szeretnék egy hasonló függönyt varrni. Konkrétan nálam az elõszobába kéne térelválasztónak. Valószínû nálam is 2 m magas lenne, és a szélesség 85 cm. Szélességre mennyi anyaggal célszerû számolni, hogy szépen mutasson? A hosszúság toldást úgy javasolnád, mint a ti próbafülkétek esetében? Vagy milyen megoldás elképzelhetõ még? Köszönettel.
2. Majoros Zsuzsa
2012-09-12
Körnöndi Pálné, a varrótanfolyamokon Janome 1010-es, illetve 1020-as gépeket használunk, de ha jól tudom már ezt a típust nem lehet kapni. Ahhoz, hogy jelölések legyenek a tûlemezeden elég egy alkoholos filc. :) Egy mérõszalaggal a tûtõl kimérheted az 1,1,5,2cm-t, és nem kell új varrógépet venni.
1. Körnöndi Pálné
2012-09-12
Kedves Zsuzsa! Érdeklõdnék,hogy milyen gépen tanultok varrni? Látom,hogy a talpon méretek vannak. Az én gépemen nincs és szeretnék egy ilyent venni.Köszönöm a választ. Üdvözlettel,Magdi
 
Friss adatvédelmi és adatkezelési tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információkért kattints ide!
Rendben